Rekurzeme.lv ARHĪVS

Veido mazo mājdzīvnieku fermu

Sarmīte Štrausa

2010. gada 22. jūlijs 09:19

1249
Veido mazo mājdzīvnieku fermu

Pirmo atzinību par paveikto šķirnes dzīvnieku un lauksaimniecības mašīnu demonstrējumu izstādē “Viļāni 2010” saņēmuši Liepājas puses trušu audzētāji Zane un Gatis Cimermaņi. Viņu ‘Vīnes zilganpelēko’ šķirnes trušu māte atzīta par labāko starp izstādes dalībniekiem.

Šāda mēroga izstādē Cimermaņi piedalījušies pirmo reizi. “Uzaicināja no Latvijas Šķirnes trušu audzēšanas asociācijas un apmaksāja ceļa izdevumus,” saka Gatis. Pavisam tur bijuši 14 trušu audzētāji no dažādiem Latvijas novadiem.

“Skatītāji uz izstādi bija braukuši pat no Lietuvas. Un bija arī, ko redzēt! Piemēram, tādi sugas buļļi – vairāk nekā tūkstoš kilogramu dzīvsvarā,” priecājas Gatis. Visus dzīvniekus vērtējuši nozaru eksperti, un katrs izstādes dalībnieks saņēmis atzinības rakstu par piedalīšanos, bet labāko šķirņu pārstāvju saimnieki – kausus un diplomus. Ļoti vērtīga bijusi pieredzes apmaiņa ar citiem truškopjiem. “Visu jau nekad nevar iemācīties. Pat tie, kas ar trušiem ņemas divdesmit gadus, arvien atrod ko jaunu, ko apgūt,” viņš spriež.

“Poriņu” saimniecība atrodas pašā Liepājas pievārtē. Patlaban saimniecības ēkā un tās ārpusē izvietotajos sprostos mitinās gandrīz pusotra simta dažāda vecuma trušu. “Sākām tikai pirms nepilna gada,” stāsta Zane. “Poriņos” audzē četru šķirņu trušus – ‘Vīnes zilganpelēkos’, ‘Kalifornijas’, ‘Lielās šinšilas’ un ‘Lielos gaišos sudrabainos’. Padomā esot vēl iegādāties ‘Auna trušus’ un ‘Burgundiešus’

Aiz trušu būriem aplociņos dzīvojas divu vecumu pīlēni, savā sprostā “čipst" paipalas, bet ārā aplociņā cālīšus vadā cekulaina vista. Esot arī tītari.
Šāda daudzveidība tiekot veidota ar domu, ka nākotnē lauku sētu varētu rādīt apmeklētājiem. Īpaši pilsētas skolu bērniem, lai viņi iepazītu mājputnu un mājdzīvnieku daudzveidību.