Rekurzeme.lv ARHĪVS

Studētgribētāju augstskolās netrūkst

Iluta Dreimane

2010. gada 19. jūlijs 14:59

2716
Studētgribētāju augstskolās netrūkst

(Papildināts ar foto) Latvijas augstskolās sākusies jauno studentu uzņemšana 2010./2011. studiju gadam. Arī Liepājā studēt gribētāju netrūkst, visas dienas garumā gan Liepājas universitātes (LiepU), gan Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Liepājas filiāles uzņemšanas komisiju darbinieki par reflektantu trūkumu nesūdzas.

“Šķiet, ka šogad pirmajā dienā pieteikušies pat nedaudz vairāk studētgribētāju nekā pagājušajā gadā,” secina LiepU uzņemšanas komisijas sekretāre Ieva Dzerkale. Pārsvarā jaunieši ir visai mērķtiecīgi – daudzi izvēlas tikai vienu, prioritāro, specialitāti. Arī uz budžeta vietām visi nebūt nepretendējot – sadalījums ar maksas studiju pieteikumiem ir visai līdzvērtīgs, to netrūkst arī uz neklātienes studijām, apgalvo I. Dzerkale.  


Tuvāk mājām, skaistāka un mierīgāka pilsēta, lielāka drošības sajūta, īsāks studiju laiks, pieņemama maksa par studijām – šos iemeslus min studenti, kāpēc viņi izvēlējušies studijas tieši Liepājā. Jaunieši ir visai apņēmīgi un pauž pārliecību, ka pēc studijām izdosies atrast arī darbu.

Viss esot atkarīgs no pašiem, uzņēmīgākie un spējīgākie darbu atradīs jebkurā gadījumā, pārliecināti pauž vaiņodniece Monta Bēta. “Kamēr izmācīšos, varbūt situācija būs jau mainījusies,” pieļauj Sanita Rakova no Jaunpils novada, viņai piebalso draugs saldenieks Intars Reingolds.

RTU Liepājas filiālē reflektantu plūsma notiek nepārtraukti, stāsta uzņemšanas komisijas atbildīgā sekretāre Daina Pūre. RTU reflektantu vidū tradicionāli pieprasītākās ir inženierspecialitātes, kā arī uzņēmējdarbība un vadība. Šogad ieviests jauninājums – spēkus apvienojušas trīs augstskolas, Liepājā var elektroniski pieteikties ne tikai studijām RTU, bet arī vēl Latvijas Universitātē un Latvijas Lauksaimniecība universitātē.

Lai pieteiktos studijām Rīgā vai Jelgavā šo iespēju labprāt izmantojuši Liepājas Raiņa 6. vidusskolas absolventi Toms Bauermeisters, Edgars Gotlands un Artūrs Dreijers, kuri plāno apgūt datorzinātnes. Draugiem atlicis atnākt uz RTU Liepājas filiāli, kur reģistrēti viņu pieteikumi. Uz Rīgu būs jābrauc tikai noslēgt līgumu, ja iekļūs studējošo skaitā – par izdevīgo iespēju priecājas liepājnieki. Studijas dzimtajā pilsētā gan puišiem esot kā rezerves variants – galvaspilsētā tomēr iespēju ir vairāk, arī izglītības kvalitāte neesot mazsvarīga.


LiepU dokumentus pieņems līdz 26. jūlijam, RTU – līdz 27. jūlijam.