Rekurzeme.lv ARHĪVS

Karostas pludmalē suņi izspiež peldētājus

Ita Cērmane

2010. gada 17. jūlijs 09:37

1496
Karostas pludmalē suņi izspiež peldētājus

Ūdenī vienuviet gan bērni, gan suņi. Turpat ik pa laikam, apdraudot peldētājus, iešaujas pa kādam ūdens motociklistam. Šāda situācija vērojama pludmalē, sevišķi Karostā.

Liepājnieki sūdzas, ka pludmalē atpūtniekus aizvien vairāk sāk izspiest suņi – gan saimnieku, gan bezsaimnieku. Īpaši tas jūtams Karostas jūrmalā. 

“Īpaši daudz suņu bija pirmdienas vakarā, arī otrdien,” stāsta liepājniece Ligita Lagzdiņa. “Bet tas notiek regulāri. Ūdenī vienuviet ir bērni un suņi. Arī ūdens motociklisti. Iespējams, kāds no suņiem ir bezsaimnieka, bet pārsvarā tie ir saimnieku suņi. Uzpurnis nav nevienam. Kādu saimnieks atved pavadiņā, bet pludmalē tik un tā palaiž vaļā. Daudziem cilvēkiem ir bail. Pirmdien kāda ģimene bija spiesta pamest pludmali, jo bērniem bija bail no suņiem.”

“Neesmu dzirdējusi, ka būtu izdarīti grozījumi suņu turēšanas noteikumos. Un tie paredz, ka nevar laist dzīvniekus savā vaļā un peldināt publiskās vietās. Priekš kam tad ir Pašvaldības policija, vai tai nekas šajā situācijā nav jādara?” retoriski vaicā liepājniece.

Pludmales zonējums veikts tikai pilsētas pludmalēs, kam ir oficiāls peldvietas statuss. Tā ir pludmales teritorija no Dienvidu mola līdz Liepājas dienvidu robežai, “Kursas Laiks” uzzināja Pašvaldības policijā. Šajā teritorijā nodalīts, kur vieta peldētājiem un kur nedrīkst atrasties laivotāji un ūdens motociklisti.

Policijā arī norādīja, ka pilsētas pašvaldība var noteikt, kur var un kur nevar atrasties suņi. Tas arī noteikts. Kā skaidroja likumsargi, suņi bez pavadas nedrīkst atrasties bērnu laukumos, pie skolām, parkos, daudzdzīvokļu māju pagalmos un uz ielas. Arī oficiāli noteiktajās peldvietās.

Pašvaldības policijā skaidro, ka likumsargi veic kontroli, un, ja tiek konstatēti pārkāpumi, suņu saimnieki tiek saukti pie atbildības. Pamatojoties uz Administratīvo pārkāpumu kodeksa 106. pantu, par suņu turēšanas noteikumu pārkāpšanu paredzēts brīdinājums vai naudas sods. Likumdošanā izdarītas izmaiņas par suņu palaišanu bez pavadas – zaļajā zonā to darīt atļauts.

Karostas jūrmala pagaidām nav noteikta kā peldvieta. Šī vieta atzīstama par zaļo zonu, un tajā suņu palaišana bez pavadas nav uzskatāma par pārkāpumu, skaidro policijā. Par suni atbildību, arī kriminālatbildību, ja noticis negadījums, nes saimnieks. Kārtības sargi atzīst, ka “suņu jautājums” Liepājā joprojām ir runga ar diviem galiem: no vienas puses ir suņu saimnieku intereses, no otras – suņu nīdēju intereses.

Karostas jūrmalā glābēji nestrādā, te atpūtniekiem par savu drošību jārūpējas pašiem. Arī saskarsmē ar ūdens motociklistiem un citiem peldlīdzekļiem. Pašvaldības policijā skaidro: ja nav oficiāli noteikta peldvieta, tad šajā vietā ar ūdens motociklu braukt nav aizliegts. Tātad – Karostā to var darīt. Tiesa, vienīgā vieta, kur no krasta jūrā var ielaist ūdens motociklus, ir asfaltētais laukums pie “Rietumkrasta”.