Rekurzeme.lv ARHĪVS

Jaunieši turpina latviešu tradicionālo ēdienu recepšu pētīšanu

Iluta Dreimane

2009. gada 19. marts 10:36

222
Jaunieši turpina latviešu tradicionālo ēdienu recepšu pētīšanu

Liepājas Tūrisma un tekstila skolā (LTTS) turpinās latviešu tradicionālo ēdienu recepšu pētīšana. Pēc brauciena uz Rucavu, kad audzēkņi kopā ar skolotājām pierakstīja seno recepšu zinātāju ieteikumus, sākušās praktiskās nodarbības.

Šonedēļ 2. pavāru kursa audzēknes skrundeniece Gita Puzule un otaņķniece Kristīne Sīkle skolotāju Veltas Cīpas un Agritas Šulces vadībā gatavo asins desu un liekumu zupu.

Lielākās grūtības bijušas atrast izejmateriālu – cūku asinis, stāsta skolotāja V. Cīpa. Attīrītas zarnas varot nopirkt veikalā, tas neesot tik grūti, apliecina pavāres. Vēl desas pagatavošanai vajadzīgs speķis, putraimi un dažādas garšvielas.

Savukārt liekumu zupai pēc cūku bērēm izmanto cūkas kuņģi, plaušas, sirdi. Pēc apstrādes produkti jāvāra vismaz divas trīs stundas, pēc tam zupai pievieno dārzeņus.

Kristīne un Gita atzīst, ka strādāt ir interesanti, skolotāju vadībā viss izdevies kā iecerēts. Pieredzējušās pavāres atzīst, ka nedaudz jāpaeksperimentē, lai atrastu labākās sastāvdaļu proporcijas.

Šonedēļ LTTS audzēkņi un skolotāji dodas ekspedīcijā uz Pāvilostu, lai sīkāk uzzinātu par zivju apstrādes metodēm un jaunas ēdienu receptes, ko iekļaut pētījumā.