Rekurzeme.lv ARHĪVS

Liepājas ostā par 29,1% samazinājies kravu apgrozījums

LETA

2013. gada 9. jūlijs 12:02

15
Liepājas ostā par 29,1% samazinājies kravu apgrozījums

Šī gada pirmajos sešos mēnešos Liepājas ostā pārkrauti 2,49 miljoni tonnu kravu, kas ir par 29,1% mazāk nekā gadu iepriekš, bet par 5% vairāk nekā 2011.gada attiecīgajā laika periodā, informē Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Ratniece-Kadeģe.

Kravu apgrozījuma samazinājums pirmajā pusgadā ir lielāks, nekā tika plānots, atzina Liepājas SEZ pārvaldes Investīciju un mārketinga daļas vadītājs Ivo Koliņš. "Jau sākotnēji bija skaidrs, ka mērķis ir nevis pārsniegt 2012.gada ostas kravu apgrozījuma rezultātus, bet gan nostabilizēties sešarpus līdz septiņu miljonu tonnu robežās, kas secīgi, pabeidzot Liepājas SEZ pārvaldes un ostas komersantu uzsākto ostas attīstības projektu realizāciju, ļautu tuvāko divu līdz trīs gadu laikā izdarīt nākamo ostas attīstības izrāvienu, sasniedzot kvantitatīvi jaunu ostas kravu apgrozījuma līmeni," atzina Koliņš.

Nezaudējot cerības uz "Liepājas metalurga" ražošanas atsākšanu un gaidot jauno 2013.gada graudaugu ražu, Liepājas SEZ pārvalde uzskata, ka, neskatoties uz salīdzinoši neapmierinošajiem pirmā pusgada darbības rezultātiem, 2013.gada 12 mēnešu griezumā Liepājas ostai ir visas iespējas sasniegt sešu līdz sešarpus miljonu tonnu kravu apgrozījuma līmeni.

Šī gada sešos mēnešos Liepājas ostā apkalpoti 693 kuģi, bet iebraukuši un izbraukuši 21 522 pasažieri.

Šī gada jūnijā Liepājas ostā pārkrauts 416 200 tonnas kravu, kas ir vairāk nekā iepriekšējos šī gada mēnešos. Joprojām Liepājas ostā lielākais kravu īpatsvars ir beramkravu segmentā (60,3%), kam seko ģenerālkravas (29,5%) un lejamkravas (10,2%). Jūnijā par aptuveni 10 procentpunktiem palielinājies beramkravu apjoms, bet nedaudz samazinājies ģenerālkravu un lejamkravu īpatsvars, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi. Jūnijā apkalpoti 102 kuģi, bet iebraukuši un izbraukuši 4116 pasažieri.

Jūnijā Liepājas ostā beramkravu grupā lielāko daļu veidoja labība un labības produkti (187 200 tonnas), kam sekoja celtniecības materiāli (46 700 tonnas). Ģenerālkravu grupā stabila ir Ro-ro kravu plūsma (64 200 tonnas), ko nodrošina regulārā prāmja līnija Liepāja-Traveminde (Vācija). Lejamkravu grupā galvenie kravu veidi bija jēlnafta un naftas produkti.