Rekurzeme.lv ARHĪVS

"Rīgas dzirnavnieks": Graudu iepirkumu cenas šogad par 30% zemākas nekā pērn; biržās situācija neskaidra

LETA

2013. gada 9. augusts 11:23

245
"Rīgas dzirnavnieks": Graudu iepirkumu cenas šogad par 30% zemākas nekā pērn; biržās situācija neskaidra

Šogad jaunās ražas graudu iepirkumu cenas kopumā ir par apmēram 30% zemākas nekā pagājušajā gadā, ko ietekmē graudu kvalitāte, apjomi un pasaules tirgus situācija, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina AS "Rīgas dzirnavnieks" piegāžu ķēdes direktors Uldis Ulmanis.

"Vakar, biržai slēdzoties, kviešu cenas bija 183 eiro par vienu tonnu, kamēr pērn šajā laikā cena bija vismaz 265 eiro. Patlaban situācija tirgū ir nogaidoša, jo nav skaidrs, kā tālāk attīstīsies biržas cenas," sacīja Ulmanis.

Jautāts, cik lielu apjomu no plānotā 100 000 tonnu graudu iepirkuma uzņēmums plāno eksportēt, viņš atzina, ka pagaidām to grūti prognozēt.

"Šogad situācija Eiropas tirgū nav tipiska. Graudu raža šogad pasaulē ir laba, un patlaban ir grūti plānot eksporta struktūru. Pāri kuģu jau esam uzkrāvuši, un tālākais atkarīgs no tā, kāds būs pieprasījums," norādīja uzņēmuma pārstāvis.

Vērtējot kopumā līdz šim pieņemto kviešu un rudzu graudu kvalitāti, Ulmanis sacīja, ka šogad lielāks īpatsvars ir augstākas kvalitātes graudiem nekā pērn.

"Šogad graudiem ir salīdzinoši augsts proteīna un lipekļa saturs. Līdz ar to vairāk ir graudu, kas piemēroti augstākās kategorijas miltu ražošanai," atzina Ulmanis.

Kā ziņots, "Rīgas dzirnavnieka" apgrozījums pērn bijis 18,48 miljoni latu, kas ir nedaudz vairāk nekā iepriekšējā gadā, vienlaikus strādājot ar 439 566 latu zaudējumiem salīdzinājumā ar 439 417 latu peļņu pirms gada, liecina "Firmas.lv" informācija.

"Rīgas dzirnavnieks" patlaban pieder Lietuvas graudu pārstrādes uzņēmumam "Malsena Plius", kas uzņēmumu pārpirka šā gada martā no Zviedrijas kompānijas "Lantmännen".

"Rīgas dzirnavnieks" ražo un pārdod graudu pārstrādes produktus - visu veidu kviešu un rudzu miltus, miltu maisījumus, pārslas, placinātus graudus un putraimus - industriālajiem patērētājiem, kā arī fasēto produkciju individuālam patēriņam ar zīmoliem "Hercogs", "Herkuless" un "Axa".

"Rīgas dzirnavnieks" reģistrēts 2004.gadā. Tā pamatkapitāls ir 7,6 miljoni latu. Uzņēmums nodarbina 97 darbiniekus.