Rekurzeme.lv ARHĪVS

FOTO: Fokloras kopa "Ķocis" noslēdz projektu ar izstādi "Tādi raksti pūriņā"

Rekurzeme

2013. gada 1. novembris 17:16

3888
FOTO: Fokloras kopa "Ķocis" noslēdz projektu ar izstādi "Tādi raksti pūriņā"

Līdz 14. novembrim Bērnu un jauniešu centra "Vaduguns" kamīna zālē skatāma folkloras kopas “Ķocis” radošo darbu izstāde "Tādi raksti pūriņā”. Izstādē skatāmi desmit uz rāmja austi lakati komplektā ar keramikas pulciņā 9vadītāja Dace Virsniece) veidotajām saktām, kā arī filmiņa par lakatu tapšanas procesu.

"Projekts izauga no tā, ka gribējām vairāk dziedāt, vairāk spēlēt, bet vēl arī kaut ko vairāk un nevarējām īsti saprast, kas tas būtu," ieceres rašanos pastāsta kopas "Ķocis" vadītāja Solveiga Pētersone. Tad bijis aicinājums no Bārtas uz akciju "Satiec savu meistaru". Folkloras kopas vecākie audzēkņi vasarā viesojās pie Bārtas etnogrāfiskā ansambļa sievām un apguva aušanas uz rāmja praktiskās iemaņas. "Jūs mums devāt ticību, ka mēs to varam. Jūs mūs iedvesmojāt," sirsnīgus pateicības vārdus izstādes atklāšanas pasākumā S.Pētersone teica bārteniecēm. Uz svinīgo izstādes atklāšanu - projekta noslēgumu bija ieradusies arī folkloras kopa "Traistēni", kuras dalībniece Ance Dreimane koklēšanas prasmi apguva Liepājā pie S.Pētersones.

Izstāde ir projekta „Tādi raksti pūriņā” noslēgums. Folkloras kopas vadītājas Solveigas Pētersones ideja, veidojot projektu “Tādi raksti pūriņā” Izglītības pārvaldes projektu konkursam, bija parādīt bērniem, kā apģērbu var darināt pats, nevis iegādāties veikalā. Projekta mērķis ir ieaudzināt bērnos darba sparu, palīdzēt saprast, ka mūsu tautas identitātes pamats ir arī seno amatu prasmes, receptes, tautas tērpi, mūzikas instrumenti un citas aptaustāmas lietas.

Šovasar Liepājas izglītības pārvalde šī paša projektu konkursa ietvaros piešķīra „Ķocim” arī finansējumu jaunu instrumentu iegādei, līdz ar to padarot mācību procesu vēl patīkamāku. Lai parādītu bērniem tautas instrumentu spēlēšanas prieku, jau iegādātas kokles, blokflautas, dažādas perkusijas -zvārguļi, kumeliņi, kociņi, tarkšķi, koka zvani u.c., vēl  plānots iegādāties vijoli.

"Mēs neesam budži. Mēs esam gatavi dalīties," teica "Ķoča" vadītāja un apdāvināja arī citas folkloras kopas - "Sudrabines" vadītāja Laine Zeile saņēma Kārļa Lipora darinātu Kurzemes kokli, kopai tika arī bundziņas no Gunāra Igauņa darbnīcas un blokflautas. Savukārt topošā Bērnu un jaunatnes centra kapela tās vadītājas Intas Jaunciemas personā saņēma ne tikai blokflautas un bundziņas, bet arī akordeonu.