Rekurzeme.lv ARHĪVS

Divi "Iespējamās misijas" jaunie dalībnieki strādās Liepājā

Rekurzeme

2014. gada 18. jūnijs 12:59

167
Divi "Iespējamās misijas" jaunie dalībnieki strādās Liepājā

13. jūnijā, kinogalerijā K Suns tika nosaukti 27 jaunie izglītības programmas IESPĒJAMĀ MISIJA (IM) dalībnieki. Programmas dibinātājs Lattelecom katram IM 7. iesaukuma dalībniekam dāvināja datoru mūsdienīga mācību procesa nodrošināšanai. Divi jaunie dalībnieki strādās arī Liepājā – Jēkabs Jurdžs mācīs ekonomiku un matemātiku, bet Trīne Samma mācīs angļu valodu Liepājas 15. vidusskolā.

Līdz ar 7. iesaukuma izziņošanu,  IM sešos pastāvēšanas gados programmas sagatavoto dalībnieku skaits sasniedzis 118.  Lai kļūtu par IM dalībnieku, kandidātiem jāiztur nopietns atlases process. Vidēji sešos gados konkurss ir 10:1.

IZM dati liecina, ka vairāk nekā 40% skolotāju ir vecumā virs 50 gadiem un īpaši kritiska situācija ir dabaszinātņu mācību priekšmetos. Daudzi pētījumi atzīst, ka izglītības sistēmas kvalitāte nevar būt augstāka par tās skolotāju kvalitāti. Tāpēc ir izšķiroši svarīgi, lai darbu skolās uzsāk paši mērķtiecīgākie un zinošākie augstskolu absolventi. Lai skolēniem spētu palīdzēt attīstīt potenciālu, rosinātu izvirzīt augstus mērķus, attīstītu prasmi mācīties un uzņemties atbildību par savu rīcību, nepieciešami zinoši, kvalitatīvi sagatavoti un ar līdera dotībām apveltīti skolotāji.

Ar biznesa sektora atbalstu IM izveidojusi alternatīvu modeli jauno skolotāju sagatavošanai, kura efektivitāte ir rūpīgi attīstīta sešu gadu laikā un skolas to vērtē ļoti atzinīgi. Programmas būtisks priekšnosacījums zinošāko un motivētāko jauniešu piesaistei darbam skolā ir rūpīga atlase. Šogad saņēmām 175 pieteikumus, bet atlasi izturēja 27 jaunieši. Dalība programmā ilgst divus gadus, kuros dalībnieks strādā kā pilna laika skolotājs, bet, paralēli tam, katru otro piektdienu un sestdienu piedalās programmas nodrošinātajās mācībās pedagoģijā un līderība. IM skolotāju sagatavošanas modeļa būtiskākās iezīmes ir praksē balstīta mācīšanās un individualizēts atbalsts, kas ļauj katram dalībniekam regulāri izvērtēt savu sniegumu un pastāvīgi to uzlabot.

59 % IM 7. iesaukuma dalībnieki pārstāv eksaktās jomas un skolā mācīs matemātiku, fiziku, ķīmiju, bioloģiju vai dabaszinības. Priecājamies, ka ar katru gadu aug jauno vīriešu interese par skolotāja darbu – šogad to īpatsvars programmā ir 32 %. Četri dalībnieki pievienojušies IM pēc studijām ārzemēs.

Šogad 58 skolas Iespējamai misijai piedāvāja 107 vakances. Vēlmi savā skolā uzņemt IM skolotājus izrādīja gan tādas skolas, kurās šobrīd strādā vai ir strādājuši programmas skolotāji, gan tādas, kuras par labu šai izvēlei pamudinājušas labas atsauksmes no citu skolu kolēģiem. Kā galveno motivāciju IM dalībnieka piesaistei, skolu vadītāji min vēlmi iegūt kvalitatīvi sagatavotu jauno skolotāju, kā arī vēlmi ienest skolā un tās kolektīvā jaunas vēsmas.