Rekurzeme.lv ARHĪVS

Nacionāļi piedāvā kreisu programmu; grib saglabāt arī lauku skolas

Rekurzeme, Jānis Goldbergs

2014. gada 23. septembris 10:37

214
Nacionāļi piedāvā kreisu programmu; grib saglabāt arī lauku skolas

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai! – Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) 12. Saeimas vēlēšanās uzrakstījusi viskreisāko nacionālās partijas priekšvēlēšanu programmu nacionālo spēku pastāvēšanas vēsturē kopš Latvijas valsts atjaunošanas, priekšvēlēšanu reportāžā raksta "Kursas Laiks". NA deputātu kandidāti no Kurzemes saraksta Daina Vanaga, Kristīne Skrīvere un Artūrs Butāns to vairāk skaidro ar esošo politisko situāciju valstī, kad sociālās problēmas burtiski nomāc pārējās.

Jautāta, kur ņems naudu neskaitāmām sociālajām reformām, kas solītas partijas priekšvēlēšanu programmā, K. Skrīvere min vairākus galvenos darbu virzienus. "Pirmkārt, lai sagaidītu no iedzīvotājiem lojalitāti un godprātīgu nodokļu nomaksu, valstij jābūt lojālai saviem pilsoņiem. Process ir abpusējs. Igaunija ir labs piemērs, kur reinvestētā peļņa netiek aplikta ar nodokli. Pro­gresīvā nodokļa ieviešana beigās dotu papildu ieņēmumu valsts budžetā līdz 100 miljoniem eiro. Arī mazo uzņēmēju atbalsts, neapliekot ar nodokli nelielus ienākumus, piemēram, 2000 eiro gadā, perspektīvā dotu rezultātu," uzskata K. Skrīvere.

Savukārt  D. Vanaga šobrīd ir bezdarbniece, kas kaldina savu biznesa ideju un darbojas sabiedriskajās organizācijās. Partijas iekšienē strādā pie jautājumiem par alternatīviem energoresursiem. "Ir konceptuāli jāpārstrādā abas obligātā iepirkuma komponentes, kas kavē Latvijas enerģētisko neatkarību. Inčukalna gāzes krātuve ir mūsu valsts stratēģiska bagātība. Nav pareizi, ka tā vispār nonākusi privātu uzņēmēju rokās," saka D. Vanaga.

Pats jaunākais deputātu kandidāts 1992. gadā dzimušais Artūrs Butāns ir NA Kurzemes saraksta lejasgalā, varētu teikt – rezervistu soliņš, tomēr saskāries ar pieredzi, kura piemeklē ne vienu vien latvieti paša zemē.

NA nostāja izglītības jautājumā ir mazo lauku skolu saglabāšana. Jauneklis uzskata, ka pati sistēma ir jāmaina. Tieši princips "Nauda seko skolēnam", iznīcinot lauku skolas. "Jo mazāk skolēnu, jo sliktākas skolotāju algas un vājāka skola. Jo vājāka skola, jo bērnu kļūst mazāk. Tas ir jāaptur,” domā A. Butāns. Viņš savā kafejnīcā labprāt tirgotu mājražotāju produkciju, tomēr pagaidām to nevar. “Ja mani ievēlēs – cīnīšos par mājražotāju tiesībām ne tikai pašiem pārdot saražoto," sola A. Butāns.

Daudz plašāk "Kursas Laika" 22.septembra numurā!