Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kristapsone: Jādod iespēja nopelnīt vietējiem

Rekurzeme, Dāvis Gūtmanis

2014. gada 23. septembris 15:02

8569
Kristapsone: Jādod iespēja nopelnīt vietējiem

Pēc vairāk nekā divu gadu pārtraukuma vasaras vidū Pāvilostā darbu sākusi jaunā viesnīca, kafejnīca un restorāns "Āķagals", kas tapis iepriekš nodegušā vietā. Pavirši uzmetot skatienu, jaunā ēka izskatās līdzīga vecajai, taču sarunā ar SIA "Āķagals" īpašnieci Janetu Kristapsoni atklājam, ka bizness, kura atdzimšana izmaksājusi ap pusmiljonu eiro, mācoties no kļūdām un iepriekš uzkrātās pieredzes, ir nedaudz mainījies, raksta "Kursas Laiks".

“Vēl ilgi pēc notikušā sapņos staigāju pa veco “Āķagalu”. Taču jaunās rūpes, pienākumi un ikdiena ir palīdzējusi šim notikumam aiziet pagātnē,” restorāna gaišajā zālē, kuras interjerā, tāpat kā citviet ēkā, dominē koks, “Kursas Laikam” stāsta J. Kristapsone. Viņa uzsver, ka jauno ēku, kurā ir restorāns, kafejnīca un viesnīca, bija iespējams uzbūvēt tikai tāpēc, ka nodegusī ēka apdrošināta. Līdzekļi, kas saņemti no apdrošinātājiem, esot viens no trim jaunā kompleksa finansējuma avotiem. Bez šīs naudas lēmums par jauna kompleksa būvniecību visticamāk netiktu pieņemts.

Šovasar “Āķagals” strādājis ļoti saspringtā režīmā, jo viesu bijis ļoti daudz. Uzņēmēja pieļauj, ka lielais klientu skaits daļēji skaidrojams ar šovasar pludmales prieku baudīšanai labvēlīgajiem laika apstākļiem. “Kādreiz teica, ka Pāvilosta ir skaista, maza, klusa pilsētiņa, tagad tā vasarās nav ne maza, ne klusa. Es brīnos, kur tik daudz cilvēku te var būt!”

Vasarās uzņēmumā strādā 21 darbinieks, no kuriem lielākā daļa ir vietējie iedzīvotāji. Viesmīļi ir tikai Pāvilostas jaunieši, kuri rudenī dodoties studēt, taču uzņēmēja cer, ka nākamvasar viņi atkal atgriezīsies. Divi no trijiem pavāriem uz darbu Pāvilostā brauc no Alsungas un Aizputes. “Abi pavāri ir vēl no iepriekšējā “Āķagala”, vienu uz vietas apmācījām,” stāsta J. Kristapsone, norādot, ka labu pavāru katastrofāli trūkst. Savus spēkus uzņēmumā izmēģinājuši vairāki diplomēti šīs profesijas pārstāvji, taču izglītību apliecinošs dokuments vēl negarantē, ka “viņi māk garšīgi gatavot”.

J. Kristapsone sarunas laikā vairākkārt uzsver, ka viņas princips ir dot iespēju nopelnīt vietējiem iedzīvotājiem un uzņēmumiem. “Piemēram, pienu piedāvā daudzi, pat no Valmieras, bet mēs iegādājamies “Elpas” produkciju, jo jāatbalsta taču savējie,” savus principus skaidro uzņēmēja.

“Šis bizness nav no pelnošākajiem. Divos vasaras mēnešos nevar nopelnīt tik daudz, lai pietiktu visam gadam. Ja “Āķagalu” būtu uzbūvējusi Rīgā, mani varētu saukt par turīgu sievieti,” smaidot saka J. Kristapsone. Galvenais šā biznesa trūkums Pāvilostā ir īsā vasaras sezona. Klientu skaitu negatīvi ietekmējis lietus periods augustā, jo lielākā daļa viesu uz Pāvilostu brauc baudīt pludmales priekus.

Daudz plašāk "Kursas Laika" 22. septembra numurā!