Rekurzeme.lv ARHĪVS

Topošie pavāri Kazdangā aizvada radošu nometni

Rekurzeme

2014. gada 25. septembris 10:50

5777
Topošie pavāri Kazdangā aizvada radošu nometni

11 meitenes (topošās pavāres) un divas skolotājas Solvita Bumbiere un Rota Reboka no Cīravas Profesionālās vidusskolas pavadīja trīs jaukas, interesantas un pozitīvas dienas nedēļas nogalē Kazdangā. Tā bija "Jauniešu radošā un profesionālā nometne topošajiem apkalpojošās sfēras profesionāļiem". Nometni organizēja biedrība "Kopienas Attīstības Centrs".  Nometnē vēl piedalījās divas meitenes no Kazdangas pamatskolas un trīs jaunietes no citām Latvijas vietām.

Vispirms jau bija interesanta ekskursija un iepazīšanās  ar Kazdangu, jo tikai dažas meitenes tur ir bijušas. Apskatījām Kazdangas parku, pili, kultūras namu.

Nodarbības mums notika Kazdangas pamatskolas ēdnīcā un mājturības klasē. Bija teorētiskās lekcijas par šokolādes iegūšanu un ražošanu, galda kultūru un uzvedību pie galda, salvešu locīšana. Uzzinājām, kas ir NVQ (nacionālās profesijas kvalifikācijas) diploms un kā to var iegūt.

Protams, visinteresantākās bija praktiskās nodarbības, kur meitenēm pašām bija jāpiedalās ēdienu gatavošanā. Visas praktiskās nodarbības vadīja šefpavāre no Spānijas Mamen. Viņai palīdzēja un strādāja par tulku kolēģe no Lietuvas Bene un par mums rūpējās un gādāja nometnes vadītāja Pilāra. Mēs sadalījāmies grupiņās, katrai grupai iedeva uzdevumu, kāds ēdiens būs jāgatavo un ķērāmies pie darba. Nometnes vadītāja bija patīkami pārsteigta par meiteņu lielo atsaucību un aktīvo darbošanos. Visas čakli mizoja, grieza, cepa, vārīja un aiz sevis arī tūlīt darba vietu sakopa.  Pēc tam arī tika uzklāts galds un visu degustējām. Tās arī bija mūsu pusdienas, vakariņas  un brokastis. Mēs pat nespējām visu apēst. Dažādās meistarklasēs - "Šokolādes svētki", "Viss par kapkeikiem", "Starp Vidusjūru un Āziju", "Vidusjūras virtuve: tūrisma ceļojums pa Valensiju", iemācījāmies gatavot tādus interesantus ēdienus kā "Kojacks","Torihas", "Gaspačo", "Braunijs ar jogurta saldējumu un šokolādes mērci", "Nem Vietnamita ar kūpināto lasi", "Paella" u.c. Izklausās sarežģīti, bet ēdieni bija vienkārši pagatavojami.

Par iespaidiem nometnē uzdevu jautājumus divām 2.kursa topošajām pavārēm Ērikai Birjukovai un Andai Līdekai.

Vai pirmo reizi piedalījies šādā nometnē?
Ērika. Jā, pirmo.
Anda Jā, šada veida nometnē pirmo.

Kādi Tavi iespaidi?
Ērika. Man ļoti patika. Bija ļoti jauka, pozitīva un jautra atmosfēra. Patīkami bija vērot, kā Mamen gatavo un iepazīstina ar spāniešu virtuvi. Pašai arī garšoja spāņu ēdieni. Noteikti gribētu piedalīties vēl šādā nometnē.
Anda.Šī nometne bija patiešām izdevusies pozitīva un bija izdomāts, lai būtu aizpildīta visa diena. Ja no citām nometnēm pārbraucu mājās nogurusi un sadrūmusi, tad šoreiz biju apmierināta un prieka pilna. Vēl bija labi tas, ka atļāva piedalīties mūsu skolotājām, jo tā mums bija drošāk un arī vadītājām bija vieglāk strādāt, jo skolotājas mums palīdzēja gatavot.

Ko jaunu ieguvi?
Ērika. Noteikti pieredzi! Ieguvu zināšanas par galda kultūru, par tradicionāliem spāņu ēdieniem.
Anda. Es iemācījos daudz par  spāņu ēdieniem- kā pagatavot, kā pasniegt. Ieguvu jaunus draugus un pozitīvu enerģiju. Tagad ir priekšstats, ko nozīmē NVQ diploms un kādas ir spāņu dejas, jo mūs mācīja arī dejot.

Vai nometne bija noderīga Tavai izvēlētai profesijai?

Ērika. Noteikti noderīga. Ieguvu pieredzi, izbaudīju dažādas garšas. Tagad zinu, kā garšo fizālis.
Anda. Jā, protams. Tā palīdzēja man iejusties un strādāt komandā, iemācīja man pagatavot vienkāršas lietas, bet citādi. Vēl joprojām jūtos pozitīvi uzlādēta.

Kuri ēdieni Tev vislabāk garšoja?
Ērika.Saldie ēdieni, jo esmu saldummīle. Bet ļoti garšoja arī paella. Un protams, dažādās uzkodas.
Anda.Man garšoja visi ēdieni..Bet patika man gatavot „saldo pīrāgu ar augļiem”, jo to izskats bija interesants un tā garša arī neparasta- salds, bet augļi deva tādu skābumu.Daudzu no gatavotajiem ēdieniem es mēģināšu pagatavot mājās.

Liels paldies KAC Projektu vadītājai Raquel Moreno par lielisko iespēju piedalīties radošajā nometnē.

Cīravas Profesionālās vidusskolas
ēdienu gatavošanas
skolotāja Rota Reboka