Rekurzeme.lv ARHĪVS

Latvijā notiek 12.Saeimas vēlēšanas

LETA

2014. gada 4. oktobris 07:00

107
Latvijā notiek 12.Saeimas vēlēšanas

Šodien no plkst.7 līdz 20 notiks 12.Saeimas vēlēšanas, kurās pilsoņi varēs nobalsot jebkurā no 1051 vēlēšanu iecirkņa Latvijā vai ārvalstīs.

No vēlēšanu iecirkņiem 953 vēlēšanu iecirkņi atrodas Latvijā, bet 98 - ārvalstīs, aģentūru LETA informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Balsstiesības parlamenta vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā sasnieguši 18 gadu vecumu.

Saeimas vēlēšanās balsotāji tiek reģistrēti vēlēšanu iecirknī vēlēšanu dienā. Lai nodrošinātu principu "viens vēlētājs - viena balss", vēlētāja pasē izdara atzīmi (spiedogu) par dalību vēlēšanās. Šī kārtība ļauj vēlētājam balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs neatkarīgi no reģistrētās dzīvesvietas.

Balsošanas dokuments 12.Saeimas vēlēšanās ir Latvijas pilsoņa pase vai personas apliecība jeb elektroniskā identifikācijas (eID) karte kopā ar vēlētāja apliecību.

Tiesības piedalīties 12.Saeimas vēlēšanās, uzrādot vēlētāja apliecību, ir 27 520 vēlētājiem, kuru vienīgais personu apliecinošais dokuments ir personas apliecība. Viņiem vēlētāja apliecības bija iespēja bez maksas saņemt līdz 3.oktobrim tajā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) teritoriālajā nodaļā, kurā izsniegta šo vēlētāju personas apliecība. Šodien vēlētāja apliecību saņemt vairs nav iespējams.

PMLP apkopotie dati liecina, ka līdz vakardienas vakaram vēlētāja apliecības izņēmuši vien 5365 pilsoņi jeb 19,49% no 27 520 potenciālajiem vēlētājiem, kuriem nav pases, bet ir tikai personas apliecība. Tātad tie 22 155 cilvēki, kuri vēlētāja apliecības neizņēma, šodien vēlēšanās piedalīties nevarēs.

Balsojot vēlētāja apliecība jāuzrāda kopā ar personas apliecību. Vēlētāja apliecībā tiks izdarīts spiedogs par dalību vēlēšanās, un tā būs jāatdod vēlēšanu iecirkņa komisijai.

Ierodoties vēlēšanu iecirknī, jāuzrāda Latvijas pilsoņa pase, savukārt vēlētājiem, kuriem nav pases un ir tikai personas apliecība, jāuzrāda arī vēlētāja apliecība. Lai saņemtu vēlēšanu materiālus, jādodas pie vēlētāju reģistrācijas galda.

Saņemot vēlēšanu materiālus - vēlēšanu zīmju komplektu un vēlēšanu aploksni -, jāparakstās balsotāju sarakstā.

Vēlēšanu aploksnei jābūt apzīmogotai ar attiecīgā iecirkņa zīmogu. Tikai balsojums šādā aploksnē būs līdzskaitāms. Vēlēšanu zīmju komplektā jābūt 13 attiecīgā vēlēšanu apgabala zīmēm.

Balsošanai jāizmanto vēlēšanu kabīne vai nodalījums. No visām vēlēšanu zīmēm jāizvēlas viena. Vēlēšanu zīmi var atstāt negrozītu vai ar "+" atzīmēt kandidātus, kuru ievēlēšanu vēlētājs īpaši atbalsta, vai izsvītrot tos kandidātus, kuru ievēlēšanu vēlētājs neatbalsta.

Svarīgi vēlēšanu zīmē izdarīt precīzi tādas atzīmes, kādas paredz Saeimas vēlēšanu likums. Mīnusi, kāsīši, ķeksīši vai jebkuras citas atzīmes par vai pret kandidātiem netiks līdzskaitītas.

Vēlēšanu zīme jāieliek vēlēšanu aploksnē, aploksne jāaizlīmē un jāiemet vēlēšanu kastē.

Ja vēlētājs vēlēšanu zīmē izsvītros visus kandidātus, viņš vienalga būs atdevis savu balsi par šo kandidātu sarakstu, un, skaitot balsis, katrs kandidāts saņems pa vienam svītrojumam.

Ja vēlētājs nobalso ar tukšu aploksni, tad viņa balss tiek pieskaitīta kopējam derīgo vēlēšanu aplokšņu skaitam, no kura aprēķina 5% barjeras slieksni, kas jāiegūst kandidātu sarakstam, lai iegūtu Saeimas deputātu vietas.

Nosakot vēlēšanu rezultātus, balsojumi ar tukšu aploksni netiek pieskaitīti nevienam kandidātu sarakstam, tāpat arī balsojumi par kandidātu sarakstiem, kuri nepārvar 5% barjeru, netiek pieskaitīti nevienam no sarakstiem, kuri pārvar 5% barjeru.

Ja vēlēšanu aploksnē ir ievietotas vairākas atšķirīga satura vēlēšanu zīmes, neviena no šīm zīmēm nav derīga. Ja vēlēšanu aploksnē atrod vairākas pilnīgi vienāda satura zīmes, viena no šīm zīmēm ir derīga.

Vēlētāji, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties balsošanas telpās, šo vēlētāju aprūpētāji un slimojošu personu aprūpētāji drīkst pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā. Ja iesniegums iecirknī nogādāts vēlēšanu dienā līdz plkst.12, tad balsošana atrašanās vietā noteikti tiks nodrošināta. Iesniegumi, kuri saņemti vēlāk, tiks izpildīti tad, ja vēlēšanu komisijas pārstāvjiem būs iespējams ierasties pie vēlētāja līdz iecirkņa slēgšanai plkst.20.

Saeimas vēlēšanu dienā ir spēkā pilnīgs aģitācijas aizliegums. Aģitēt aizliegts gan vēlēšanu iecirkņu telpās, gan arī tuvāk par 50 metriem no ieejas ēkā, kurā atrodas vēlēšanu iecirknis.

Par vēlēšanu pārkāpumiem iedzīvotāji tiek aicināti informēt tiesībsargājošās iestādes, zvanot pa Valsts policijas tālruni 110. Par iespējamiem balsu pirkšanas mēģinājumiem jāinformē Drošības policija, zvanot pa tālruni 67 208 964 vai sūtot e-pastu "dpdd@dp.gov.lv".

Par pamanītajiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, tostarp iespējamo slēpto aģitāciju, jāinformē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, sūtot e-pastu uz adresi "pa@knab.gov.lv" vai zvanot pa tālruni 8000 2070. Par novērotajiem aģitācijas pārkāpumiem vēlēšanu iecirkņos vai tuvāk par 50 metriem no iecirkņa ieejas jāinformē attiecīgās vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs.

Parlamenta vēlēšanas Latvijā norisinās piecos vēlēšanu apgabalos - Rīgā, Vidzemē, Latgalē, Kurzemē un Zemgalē. Rīgas vēlēšanu apgabalam pieskaitāmas arī vēlēšanu iecirkņos ārvalstīs nodotās balsis.

Parlamenta vēlēšanās Latvijā ievēlami 100 Saeimas deputāti. 12.Saeimas vēlēšanās Rīgas vēlēšanu apgabalā ir 32 deputātu vietas, Vidzemes vēlēšanu apgabalā - 26, Latgales vēlēšanu apgabalā - 15, Zemgales vēlēšanu apgabalā - 14 un Kurzemes vēlēšanu apgabalā - 13 deputātu vietas. Savukārt pieteikto deputātu kandidātu skaits kandidātu sarakstos drīkst par trim pārsniegt apgabalā ievēlamo deputātu skaitu.

12.Saeimas vēlēšanām ir reģistrēti 13 partiju un partiju apvienību deputātu kandidātu saraksti - tāpat kā iepriekšējās 11.Saeimas vēlēšanās. Sarakstos kopumā pieteikti 1156 deputātu kandidāti. Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana 12.Saeimas vēlēšanām notika no 2014.gada 16.jūlija līdz 5.augustam.

Tiesības kandidēt ir Latvijas pilsoņiem, kuri vēlēšanu dienā ir vecāki par 21 gadu, ja uz viņiem neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likumā noteiktajiem ierobežojumiem.

12.Saeimas vēlēšanu norisi un balsu skaitīšanu vēlēšanu iecirkņos drīkst novērot partiju un partiju apvienību, kuru kandidātu saraksti reģistrēti vēlēšanām, pilnvaroti novērotāji, CVK un republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju pilnvaroti novērotāji un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji.

12.Saeimas vēlēšanas nodrošinās CVK, 110 novadu un deviņu republikas pilsētu vēlēšanu komisijas un 1051 vēlēšanu iecirkņa komisija.

12.Saeimas vēlēšanās daļā vēlēšanu iecirkņu vēlēšanu zīmes tiks skaitītas, izmantojot elektronisko balsu skaitīšanas programmu "Balsis". Skaitot zīmes elektroniski, tās tiek ieskenētas, sašķirotas un saskaitītas pa kandidātu sarakstiem. Pēc tam vēlēšanu komisija, projicējot ieskenēto zīmju attēlus uz datora ekrāna vai lielā ekrāna, lai balsu skaitīšanas process būtu pārredzams visiem komisijas locekļiem un novērotājiem, skaita par kandidātiem nodotās atzīmes "+" un svītrojumus. Pēc balsu skaitīšanas pabeigšanas programma sagatavo balsu skaitīšanas protokolu, kas tiek nosūtīts pašvaldību vēlēšanu komisijai un CVK.

Iedzīvotāji vēlēšanu rezultātu apkopošanai vēlēšanu naktī varēs sekot līdzi interneta adresē "http://sv2014.cvk.lv". Galīgos vēlēšanu rezultātus un Saeimā ievēlētos deputātus CVK apkopos un paziņos trīs nedēļu laikā pēc vēlēšanām.

Saeimā ievēlētos deputātus nosaka CVK. Deputātu vietu sadalē nepiedalās tie viena nosaukuma kandidātu saraksti, kuri kopā pa visu Latviju saņem mazāk nekā 5% no nodoto balsu kopskaita. Saskaņā ar Saeimas vēlēšanu likumu par nodoto balsu kopskaitu uzskatāms derīgo vēlēšanu aplokšņu kopskaits.

CVK uzziņu tālrunis vēlētājiem ir 67 049 999. Tālruņa darba laiks šodien būs no plkst.7 līdz 24. Tālrunis sniedz uzziņas par vēlēšanu iecirkņu adresēm un darba laiku un balsošanas kārtību.

Iepriekšējās 11.Saeimas vēlēšanās, kas bija ārkārtas vēlēšanas, piedalījās 59,45% jeb 917 713 balsstiesīgie, bet iepriekšējās kārtējās vēlēšanās - 10.Saeimas vēlēšanās - piedalījās 63,12% jeb 967 162 balsstiesīgie.