Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kurzemē piecus Saeimas deputātu mandātus varētu iegūt ZZS; "Vienotības" līdere Āboltiņa paliek uzreiz "aiz strīpas"

LETA

2014. gada 5. oktobris 07:59

237
Kurzemē piecus Saeimas deputātu mandātus varētu iegūt ZZS; "Vienotības" līdere Āboltiņa paliek uzreiz "aiz strīpas"

Kurzemes vēlēšanu apgabalā 12.Saeimas vēlēšanās uzvarējusi Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kas šajā reģionā varētu iegūt piecus deputātu mandātus, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Kā liecina CVK apkopotie rezultāti par visiem 156 Kurzemes vēlēšanu iecirkņiem, par ZZS Kurzemē nobalsojuši 36,06% vēlētāju. Otrajā vietā šajā vēlēšanu apgabalā ar 19,85% ir "Vienotība", savukārt trešajā vietā ierindojusies nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), kas ieguvusi 18,31% vēlētāju balsu.

Šīm partijām seko sociāldemokrātiskā partija "Saskaņa", kas saņēmusi 8,88% vēlētāju atbalstu, partija "No sirds Latvijai" (NSL), kuru atbalstījuši 7,21% vēlētāju, savukārt Latvijas Reģionu apvienība (LRA) Kurzemē saņēmusi 5,78% vēlētāju balsu.

Tas nozīmē, ka, vēlēšanu rezultātiem būtiski nemainoties, ZZS Kurzemē iegūs piecus mandātus Saeimā, "Vienotība" - trīs, VL-TB/LNNK - divus, bet "Saskaņa", NSL un LRA katra iegūtu vienu mandātu jaunajā Saeimas sastāvā.

Kā liecina CVK publicētā informācija, ZZS sarakstā visvairāk punktus, saskaitot visus vēlētāju ievilktos plusus un svītrojumus, ieguvuši un Saeimā iekļūs parlamentāriete Dana Reizniece-Ozola, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča, Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Gundars Daudze, parlamenta deputāts Jānis Vucāns un Liepājas dome deputāts Valdis Skujiņš.

No "Vienotības" Kurzemes apgabalā Saeimas deputāta mandātus varētu iegūt parlamenta priekšsēdētāja biedre Inese Lībiņa-Egnere, deputāts Jānis Junkurs un Ministru prezidenta padomnieks Ints Dālderis. Savukārt Saeimas priekšsēdētāja un "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa jaunajā parlamenta sasaukumā varētu neiekļūt.

No VL-TB/LNNK saraksta pie deputāta mandātiem tiks Saeimas deputāts, nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš un deputāte Janīna Kursīte-Pakule, savukārt aiz strīpas paliks skandalozu slavu iemantojušais partijas aktīvists Jānis Iesalnieks un deputāts Dzintars Kudums. No "Saskaņas" pie mandāta Kurzemē tiks deputāts Valērijs Agešins, no NSL - saraksta pirmais numurs Ringolds Balodis, bet no LRA - Skrundas domes priekšsēdētāja Nellija Kleinberga. No LRA saraksta aiz strīpas palikusi Saeimas deputāte Inita Bišofa un bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs Normunds Vilnītis.

LETA jau ziņoja, ka pārējās partijas saņēmušas mazāku vēlētāju atbalstu un Saeimā neiekļūs.