Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kurzemē vairāk Saeimas deputātu mandātu nekā iepriekšējās parlamenta vēlēšanās iegūst "Vienotība" un ZZS

LETA

2014. gada 5. oktobris 08:11

61
Kurzemē vairāk Saeimas deputātu mandātu nekā iepriekšējās parlamenta vēlēšanās iegūst "Vienotība" un ZZS

Kurzemes vēlēšanu apgabalā 12.Saeimas vēlēšanās uzvarējusī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un otrās vietas ieguvēja "Vienotība" šajā reģionā iegūs attiecīgi par diviem un par vienu mandātu vairāk, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie provizoriskie vēlēšanu rezultāti.

Kā liecina CVK apkopotie rezultāti par visiem 156 Kurzemes vēlēšanu iecirkņiem, par ZZS Kurzemē nobalsojuši 36,06% vēlētāju, nodrošinot piecus deputāta mandātus. Salīdzinājumā ar iepriekšējām parlamenta vēlēšanām tas ir par diviem mandātiem vairāk, un līdz ar to jau esošajiem deputātiem - Danai Reizniecei-Ozolai, Aijai Barčai un Jānim Vucānam - no Kurzemes saraksta Saeimā varētu piebiedroties arī Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Gundars Daudze un Liepājas domes deputāts Valdis Skujiņš.

Arī otrās vietas ieguvēja "Vienotība", iegūstot 19,85% balsu, par vienu mandātu uzlabojusi savas pozīcijas salīdzinājumā ar 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem Kurzemes reģionā. Ņemot vērā plusu un svītrojumu kopsummu, Saeimas priekšsēdētāja un "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa jaunajā parlamenta sasaukumā varētu neiekļūt, savukārt iepriekš no Kurzemes saraksta Saeimā ievēlētā Janīna Kursīte-Pakule no "Vienotības" šogad izstājās. Līdz ar to no "Vienotības" Kurzemes apgabalā Saeimas deputāta mandātus varētu iegūt parlamenta priekšsēdētāja biedre Inese Lībiņa-Egnere, deputāts Jānis Junkurs un Ministru prezidenta padomnieks Ints Dālderis.

Trešajā vietā ar 18,31% balsu Kurzemē ierindojusies nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) šajā reģionā saglabājusi nemainīgas pozīcijas - divus deputāta mandātus. 11.Saeimā no VL-TB/LNNK Kurzemes saraksta iekļuva Gaidis Bērziņš un Dzintars Kudums, bet šajās parlamentā vēlēšanās šī brīža tieslietu ministrs Bērziņš savu mandātu saglabās, bet Kudums savu vietu "atdod" bijušai "Vienotības" biedrei Pakulei-Kursītei, kas pēc izstāšanās no "Vienotības" iestājās VL-TB/LNNK.

Sociāldemokrātiskā partija "Saskaņa" Kurzemē zaudējusi vienu deputāta mandātu salīdzinājumā ar 11.Saeimas vēlēšanām, kad startēja kā partiju apvienība "Saskaņas centrs" un ieguva divus mandātus.

No "Saskaņas" pie mandāta Kurzemē tiks deputāts Valērijs Agešins.