Rekurzeme.lv ARHĪVS

"Dzīvības bruņas" – atstarojošā veste

LIENE GINTERE

2014. gada 19. novembris 07:00

153
"Dzīvības bruņas" – atstarojošā veste

Liepājā šogad trīs gājēji ir zaudējuši dzīvības uz ceļa, bet 29 ir cietuši, vēstī Ceļu satiksmes drošības direkcijas Liepājas nodaļas priekšnieka vietnieks Arnis Jekste. Silts, mitrs un tumšs laiks ir visbīstamākais, jo tad kājāmgājēju ir vairāk un tos grūtāk pamanīt.

Gājēji, kuri nevalkā gaismu atstarojošas vestes vai citus palīglīdzekļus, kas ļautu tos tumsā saskatīt, apdraud ne tikai sevi, bet arī autovadītājus, kuri, cenzdamies izvairīties no nelaimes, izraisa citas sadursmes. “Šā gada laikā Liepājā pieci gājēji izraisījuši ceļu satiksmes negadījumus, seši administratīvi sodīti,” saka Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) Liepājas nodaļas priekšnieka vietnieks Arnis Jekste.

Šogad mirušo vairāk
“Kopumā Kurzemē šogad bojā gājuši 10 cilvēki un 59 cietuši. Salīdzinājumam – pagājušajā gadā visā Latvijā no oktobra līdz decembrim dzīvības zaudēja 37 cilvēki, puse no tiem bija gājēji,” statistiku papildina A. Jekste.
Lai nepalielinātu skumjos datus un mudinātu “tumšos” gājējus kļūt labāk redzamiem diennakts tumšajā laikā, CSDD kopā ar biedrību “Latvijas Samariešu apvienība” un Valsts policiju kampaņas “Redzams, tātad dzīvs!” laikā Liepājas un tās apkaimes ļaudīm izdalīja atstarojošās vestes.
“Mums jārīkojas, lai mirušo skaits nepieaugtu. Visā pagājušajā gadā 50 cilvēku gāja bojā, bet šajos mēnešos uz Latvijas ceļiem miruši jau 52. Es pats esmu autovadītājs un redzu, ka gājēji nav pamanāmi, ja viņi nelieto gaismu atstarojošos objektus vai iestrādes apģērbā,” saka Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas nodaļas inspektors Gints Briķis. Atstarotāji nav tik efektīvi kā vestes, jo “tad tiem jābūt vismaz trīs vai četriem – gan priekšpusē, gan aizmugurē, lai tos noteikti pamanītu. Citreiz ar rokām vai apģērbu tos netīšām aizsedz,” skaidro G. Briķis.
Draud naudas sods
Šobrīd Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz, ka par atrašanos “tumsā tumšam” pienākas vai nu brīdinājums, vai naudas sods apmērā no septiņiem līdz 30 eiro. Minimālo naudas sodu plānots palielināt līdz 15 eiro, ziņo CSDD Liepājas nodaļas priekšnieka vietnieks. “Šogad cilvēkus sāk reāli sodīt. Mums bija viens reids Liepājā, kur protokolu izrakstījām 19 gājējiem,” pastāsta G. Briķis.
“Tomēr cilvēkiem nevajadzētu koncentrēties uz sodu, bet padomāt par savu dzīvību,” teic A. Jekste, “jo gājēji ir vismazāk aizsargātie satiksmes dalībnieki.”
“Nesen redzēju pozitīvu piemēru – kādai mašīnai uz ceļa kaut kas bija atgadījies un vadītājs ap savu auto staigāja vestē,” stāsta A. Jekste.
Veikalos pieejami arī citi apģērba gabali, ne tikai vestes, kas atstaro gaismu – arī cepurēs un cimdos ir iestrādāti atstarojoši elementi. Pieejama pat dzija, kas uzadīto padara redzamu, kad tumsā uzspīdina gaismu, skaidro A. Jekste.