Rekurzeme.lv ARHĪVS

Liepājā attīsta zivju fileju ražošanu un saldēšanu

Inga Ozola, Latvijas Radio

2014. gada 3. decembris 08:08

138
Liepājā attīsta zivju fileju ražošanu un saldēšanu

Trešdien Liepājā sāks uzstādīt jauno brētliņu un reņģu filetēšanas iekārtu. Tas ir tikai viens no projektiem, ko pašlaik īsteno Latvijas Zvejas produktu ražotāju grupa. Grupas vadība uzsver, ka tieši zivju pārstrāde ir tas attīstības ceļš, ko pašlaik izvēlas Latvijas zivsaimniecības uzņēmumi, vēsta Latvijas Radio.
       
Latvijas Zvejas produktu ražotāju grupai Liepājā jau veiksmīgi darbojas mencu filetēšanas līnija. Sākotnēji mencu filejas saldētas Zviedrijas tirgum, bet pašlaik notiek pārorientēšanās uz Vācijas tirgiem.

Ceha meistare Tija Liepa stāsta, kā notiek zivju saldēšanas process: ”Svaigais pārtop saldētajā. Tikko sasaldēts iet uz glazēšanu un iepakošanu. No nogriešanas līdz kastei stundas paiet.”

Latvijas Zvejas produktu ražotāju grupa vienlaicīgi īsteno vairākus projektus. Uzstādīts jaudīgs ledus ģenerators, kas izmaksājis 200 tūkstošus eiro. Ievērojami uzlabota ledus kvalitāte, skaidro Latvijas Zvejas produktu ražotāju grupas valdes priekšsēdētājs Igors Markušveskis.

Pašlaik dienas kārtībā ir divi jauni projekti. „Gaidām speciālistus no Zviedrijas, kuri mums palīdzēs uzstādīt jauno reņģu un brētliņu filetēšanas iekārtu. Par to jau esam samaksājuši 100 eiro tūkstošus. Esam saremontējuši aptuveni trešdaļu no mūsu piestātnes. Tur projekta izmaksas pārsniedz vienu miljonu eiro," stāsta Markušveskis.

Brētliņu filejas varētu būt interesantas Vācijas tirgum, domājot par daudzveidību, iespējams, nākotnē tās tiks sālītas un marinētas, spriež Igors Markuševskis. Tā uzņēmums izmanto Eiropas Savienības struktūrfondu iepriekšējā perioda pēdējās iespējas.

Īstenojot visus šos projektus ir jāvairo pievienotā vērtība zivij, ko zvejnieki atved no jūras, uzskata valdes priekšsēdētājs.