Rekurzeme.lv ARHĪVS

Vai ņemt vērā GPL ātrajiem kredītiem

Ar4ers

2014. gada 8. decembris 00:00

79
Vai ņemt vērā GPL ātrajiem kredītiem

Ātrie kredīti, jau kopš to parādīšanās Latvijas tirgū, ir bijuši plaši apspriesti un ap tiem vēl aizvien norit karstas diskusijas. Daudzus vēl aizvien uztrauc jautājums par to, vai ņemt vērā GPL ātrajiem kredītiem un ja nē tad, kā savādāk salīdzināt to izdevīgumu.

Lai saprastu vai ņemt vērā GPL ātrajiem kredītiem, iesākumā būtu jāizprot, kas tas GPL tāds ir un kā to iegūt.

GPL jeb gada procentu likme ir kredīta kopējās izmaksas (kredīta ņēmējam), kas tiek izteiktas gada procentos no kredīta kopsummas. GPL aprēķina pēc Latvijas Republikas Ministru kabineta noteikumiem, izmantojot speciālu aprēķināšanas formulu.

GPL aprēķināšana vienkāršojot varētu attēlot izskaidrot šādi: summa kas tiek pārmaksāta par aizdevumu x mēnešu skaits gadā (12) = summa, kas tiktu pārmaksāta gadā

   GPL(%) = aizdevuma summa / summa, tiktu pārmaksāta gadā x 100

Izmantojot šo aprēķināšanas veidu, lai noskaidrotu GPL ātrajiem kredītiem, vienmēr tiek iegūti skaitļi kas ir lielāki par 100%, līdz ar to ātro kredītu gada procentu likme šķiet astronomiska, taču vai kāds atceras faktu, ka ātrie kredīti tiek izsniegti tikai uz laiku līdz 30 vai 45 dienām.

Ātrie kredīti ir īstermiņa aizdevumi, kas netiek izsniegti uz periodu līdz vienam gadam līdz ar to aprēķināt gada procentu likmi aizdevuma, kura atmaksas termiņš nekad nesasniedz 1 gadu nav īsti pareizi.

Ātrais kredīts ir veids, kā ātri un vienkārši saņemt aizdevumu tad, ja radušās īslaicīgas finansiālas grūtības vai steidzami neparedzēti izdevumi.

Ko ņemt vērā izvēloties ātro kredītu?

Izvēloties izdevīgāko ātrā kredīta piedāvājumu vajadzētu ņemt vērā šādus kritērijus:

• Vai kredīta izsniedzējs piedāvā jums vēlamo kredīta summu,

• Vai tiek piedāvāta iespēja saņemt pirmo kredītu bez maksas, ja pie šī aizdevēja aizņematies pirmo reizi,

• Vai konkrētajā brīdī tiek piedāvāta kāda cita akcija, kas ļauj samazināt komisijas maksu par aizdevumu,

• Vai kredīta izsniedzēja norādītā GPL ievērojami atšķiras no konkurentu GPL (šis kritērijs jāņem vērā, tad ja netiek izmantota neviena no aizdevēju piedāvātajām akcijām).