Rekurzeme.lv ARHĪVS

Ar pankūkām vilina pie dārzeņiem

LIENE GINTERE

2015. gada 5. janvāris 07:00

582
Ar pankūkām vilina pie dārzeņiem

Pāvilostas vidusskolā izvēlīgākie gardēži ir jaunāko klašu skolēni, lielie ēd praktiski visu, ko ēdnīca piedāvā, novērojusi vidusskolas virtuves vadītāja Inita Sprūde. Viņas vadītajā virtuvē katru darbdienu tiek gatavots ēdiens vairāk nekā simts cilvēkiem, ieturēties nāk arī citur strādājoši pāvilostnieki.

Neatkarīgi no vecuma visiem skolēniem īpašu prieku sagādā, ja pusdienu piedāvājumā ir pankūkas ar ievārījumu. “Tās, man šķiet, visur ir topā,” prāto virtuves vadītāja.
Klasiski neiecienītākie, līdzīgi kā citās skolās, arī Pāvilostas vidusskolā gadu gadiem ir sakņu sautējums un sakņu zupas. Lai iemānītu šos dārzeņu ēdienus, virtuves darbinieces izstrādā nelielu viltību un sakņu sautējumu pasniedz kopā ar pankūkām. “Cenšamies kombinēt, lai bērni atnāk vismaz kaut ko uzēst,” I. Sprūde komentē, jo pusdienas nav obligātas.

Tikai daži met līkumu
Tie skolēni, kuri izvēlas piepildīt vēderus pašu spēkiem, dodas uz veikalu pāri ielai. Virtuves vadītāja novērojusi, ka arī tie, kuri pusdienas paēduši, piebiedrojas gājējiem uz veikalu. “Pat tie, kuri nāk ēst, katru starpbrīdi skrien pa gaiteni konfektēm, cepumiem un limonādēm pilnām rokām.”
“Ko domājat par tādu našķošanos katru dienu starp ēdienreizēm?” jautā “Kursas Laiks”. “Ko es varu domāt – vecāki bērniem dod naudu, un viņi iet pirkt, mēs jau to nevaram aizliegt. Mums svarīgi, lai viņi nāk pusdienās.” Pāvilostas vidusskolā ir tikai daži bērni, kuri vienmēr ēdnīcai met līkumu un ēd tikai veikalā atrodamo, zina teikt virtuves vadītāja.

Plaši iecienīta ēdnīca
Skolas virtuves lielajos katlos un pannās ik darbdienu tiek gatavots ēdiens aptuveni simts cilvēkiem, tomēr dažreiz nākas pabarot vairāk izsalkušo. Pēc pulksten 13, kad skolēni un skolotāji ir paēduši, iepriekš piesakoties, var nākt Pāvilostā strādājošie no malas. “Piemēram, šodien ēst ieradusies strādnieku brigāde. Pirms tam viņi pasūtīja, mēs zinājām un pagatavojām vairāk,” pastāsta I. Sprūde.
Gaļu skolai piegādā SIA “Forevers”, bet pienu SIA “Elpa” – abi divas reizes nedēļā. “Pie mums ēd visu to labāko – vietējo produkciju bez E vielām. Tīru gaļu – malto nepērkam, bet samaļam gaļu paši,” saka virtuves vadītāja. Ēdienkarti skolā saplāno divām nedēļām. “Bērni un vecāki var iepazīties ar ēdienkarti, publicējam to internetā, lai visi redz.”
I. Sprūde teic, ka audzēkņu vecāki ir laipni gaidīti nogaršot skolas ēdnīcas piedāvājumu. Viņa novērojusi, ka dažreiz, ja notiek kāda vecāku sapulce, šī iespēja tiek izmantota.