Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kā klājas menciņiem?

VENDIJA PIKŠE

2015. gada 5. janvāris 07:00

492
Kā klājas menciņiem?

Pirms nedaudz vairāk kā trīs gadiem vēju pilsētā Liepājā tika izveidots pilsētas īpašais ēdiens, saukts par Liepājas menciņiem. Oficiālo pilsētas ēdienu iespējams baudīt visās labākajās pilsētas kafejnīcās un restorānos. Ēdienam parādoties, sabiedrībā vērtās plašas diskusijas par to, vai šāds ēdiens māla podiņā vispār ir nepieciešams, vai no tūkstošiem pieejamo ēdienu ir izvēlēta pareizā recepte un galu galā vai piedāvātais produkts nav pārāk dārgs. “Kursas Laiks” izlēma noskaidrot, vai Liepājas menciņi pēc trīs gadu baudīšanas vēl ir populāri un cilvēki izvēlas tos baudīt vai arī par pilsētas ēdienu sen jau ir aizmirsts un pūles izveidot kaut ko jaunu un interesantu ir bijušas veltīgas?

Aizvien ir cieņā
Liepājas menciņi tika izveidoti ar domu popularizēt Liepāju un piedāvāt pilsētas viesiem kaut ko interesantu, Liepāju raksturojošu. Tāpēc “Kursas Laiks” vērsās pie Liepājas reģiona Tūrisma informācijas biroja vadītājas Zanes Gailes, lai noskaidrotu, cik izdevies ir triks ar pilsētas oficiālo ēdienu.
Vadītāja norāda, ka ēdiens jo­projām ir populārs, un, lai to pierādītu, sazinājās ar Liepājas populārākajiem restorāniem – tā teikt, lai darītāji apstiprinātu. “Menciņi jo­projām ir apritē, cilvēkiem, kuri ēd zivis, ļoti garšo, tas ir augstu novērtēts ēdiens,” apstiprina tūrisma speciāliste. “Menciņi ir ļoti pamatīgs, sātīgs ēdiens, kas ir nevis mākslīgi veidots, bet jau izsenis liepājnieku iemīļots.” Izrādās, ka restorānos šo ēdienu izvēlas pārsvarā vietējie iedzīvotāji, kuri vēlas parādīt Liepājas garšu saviem ciemiņiem no citām pilsētām un valstīm. Tāpat restorānu darbinieki novērojuši, ka Liepājas menciņus izvēlas arī tūristu grupas, kas pilsētā ierodas, piemēram, uz teātra izrādi vai citu pasākumu.

Piekrastei tradicionāls
Z. Gaile skaidro, ka par Liepājas tradicionālo ēdienu menciņi izvēlēti tāpēc, ka tie jau sen bijuši tautas iemīļoti. Kā tautai, kas dzīvo pie jūras, menca ir viens no populārākajiem produktiem, tāpēc šāda arī bijusi izvēle.
Tā kā Liepājas menciņi tik labi aizgājuši tautās, Tūrisma informācijas biroja vadītāja uzskata, ka ieceres īstenošana bijusi veiksmīga, un citus Liepājas oficiālos ēdienus veidot negrasās. “Nav vērts mētāties. Menciņi ir labi novērtēts ēdiens – tas ir tradicionāls un liepājniecisks ēdiens,” skaidro Z. Gaile. Viņa arī atklāj, ka kāda no kolēģēm devusies uz Portugāles piekrastes rajonu, kur atklājies, ka arī turienes iedzīvotāji ēd kaut ko ļoti līdzīgu Liepājas menciņiem. Tas norāda uz to, ka šāds zivju un kartupeļu ēdiens tik tiešām raksturīgs vietām, kur blakus iespējams zvejot. “Menciņi ir ļoti dabīgs ēdiens. Kartupelis un sīpols izaug zemē, mencu noķer jūrā un izkaltē vējā,” par Liepājas menciņu dabīgo garšu un vērtību stāsta Z. Gaile. Tomēr, lai baudītu gardo ēdienu, nav obligāti jādodas uz restorānu vai kafejnīcu. Menciņus iespējams pagatavot arī mājās. “Kursas Laiks” piedāvā pārbaudītu un uzticamu Liepājas menciņu recepti.