Pelna ar kūkām un speķaraušiem

Pagājušā gada maijā Aizputes centrā atvērtā ceptuve jeb uzņēmums “Beķereja-SS” Ziemassvētkos saņēmusi ap 100 lielus un mazus pasūtījumus, kas, kā atzīst uzņēmuma īpašnieks Sandris Štāls, ir bijis līdz šim lielākais pasūtījumu skaits. Par biznesu mazpilsētā viņš nesūdzas, atzīstot: pēdējā laikā vērojama tendence, ka no Aizputes ne tikai aizbrauc, bet arī atgriežas. Tikmēr pilsētnieki kopš pagājušās vasaras mielojas ar beķerejā ceptiem speķaraušiem, tortēm, kliņģeriem un citiem gardumiem, ko ikdienā kopā ar tasi kafijas var nobaudīt arī blakus ceptuvei ierīkotajā kafejnīcā.
Izveidojas savs kārumnieku loks
Taujāts par uzņēmuma darbību kopš tā atvēršanas jeb prognozēm un realitāti, Sandris atzīst, ka “ir pat mazliet labāk, nekā bija plānots”. “Pats būdams vietējais, secināju, ka Aizputē mūsu pašu vietējiem nav iespēja iegādāties svaigi ceptas bulciņas, kūciņas, maizītes. Izlēmu pamēģināt,” vasarā “Kursas Laikam” stāstīja S. Štāls.
Apliecinājums interesei ir pircēji, kuri sarunas laikā vairākkārt ienāk veikalā, un saimnieks dodas viņus apkalpot. “Galvenais – lai būtu pa nullēm un nav parādi. Ja mazliet paliek pāri, tad viss ir kārtībā,” saka ceptuves saimnieks, kurš ir diplomēts finansists un ekonomists, bet darbu pēc studijām Latvijas Universitātē bez pieredzes nav varējis atrast. Tad arī realizēts sens ģimenes sapnis par neliela uzņēmuma izveidi.
Beķerejā strādā arī Sandra mamma, bet viņš pats esot gan pārdevējs, gan apkopējs un produkcijas piegādātājs. Tikai cepšanas lietās gan nejaucoties. Veiksmīga biznesa pamats, kā uzskata Sandris, ir plašais produkcijas sortiments, kas ik pa laikam tiek pamainīts, kā arī kvalitāte. “Ir izveidojies savs klientu loks, kurus apmierina mūsu produkcija. Kamēr cilvēki nāk, ir labi, taču ir svarīgi noturēt produkcijas kvalitāti.” Lielākie ieņēmumi uzņēmumam ir no klientu iepriekš veiktajiem pasūtījumiem. To skaits, protams, pieaugot pirms lielākiem svētkiem vai, piemēram, dzimšanas dienu skaita attiecīgajā dienā. Rekords sasniegts Ziemassvētkos, kad bijuši 100 pasūtījumi, bet ikdienā skaits esot ievērojami mazāks.
Bulciņas paliek dārgākas
Jaunajā gadā nedaudz nācies pacelt produkcijas cenas, jo uzņēmumu daļēji ietekmējot minimālās algas pacelšana, bet daudz būtiskāk – prognozējamais elektroenerģijas cenu pieaugums. “Elektroenerģija veido būtisku uzņēmuma izdevumu daļu, jo patērējam 2000 un vairāk kilovatu mēnesī,” stāsta īpašnieks, piebilstot, ka līdz šim nav bijis iemesla cenu palielinājumam. Vienkārši rēķinot, bulciņa tagad maksā par vienu centu dārgāk.
Runājot par valsts attieksmi pret uzņēmējiem, Sandris saka: “Pieņemu esošos valsts piedāvātos spēles noteikumus un cenšos ar tiem sadzīvot. Ir jāstrādā godīgi. Tagad sekas, kas var būt, nedarot godīgi, ir ļoti nepatīkamas.” Viņš arī piebilst, ka “valstij kaut kur nodokļi ir jāiekasē”. Līdzīgi Sandris spriež, taujāts par sanitāro dienestu prasībām. “Nav tik traki. Protams, piesienas viņi daudz un par dažām lietām var diskutēt, bet prasības tomēr lielākoties ir pamatotas.”
Ziemā sadarbojas ar skolām
“Vasarā ir lielāka cilvēku kustība. Jūtams arī, ka ir tūristi, kas tagad nav manīti,” stāsta Sandris. Lai kompensētu klusuma periodu ziemā, uzņēmums piegādā konditorejas izstrādājumus Aizputes vidusskolai, Lažas internātpamatskolai un nedaudz arī Aizputes bērnudārzam. “Ja nebūtu pasūtījumu no skolām, tad ziemas mēneši uzņēmumam būtu ļoti grūti.” Jautāts par uzņēmuma attīstības plāniem, Sandris atzīst, ka tādi ir, jo “uz vietas palikt negribas”. Konkrēti viņš pagaidām neko nestāsta, bet pieļauj, ka varētu iziet arī aiz Aizputes robežām. Patlaban bez Sandra uzņēmuma pilsētniekus ar konditorejas izstrādājumiem nodrošina veikals “Top”. “Kaut kā sadzīvojam, bet vēl viena tāda vieta Aizputē nevarētu pastāvēt, jo iedzīvotāju nav tik daudz,” uzskata Sandris. Tiesa gan, viņš novērojis tendenci, ka aizputnieki ne tikai aizbrauc, bet arī atgriežas, un tas viešot optimismu par nākotni.
Cepējiem īpašnieks ļaujot brīvu vaļu īstenot savas idejas un nebaras, ja kādreiz nesanāk. Gadās arī, ka, piemēram, speķaraušiem, kas ir pieprasītākā ceptuves produkcija, apdeg abi gali. Ar to Sandris iepriekš jau ir rēķinājies. Vēl aizputnieki ir iecienījuši mazās ķimeņu bulciņas un karameļu kliņģeri. Šogad klientiem piedāvās arī dažādas pankūkas – ar un bez pildījuma. Sandris īpaši uzsver, ka viņa kūkās tiek izmantots tikai dabīgais putukrējums, kas “jau kļuvis par retumu”.
Lai pārbaudītu, vai tiešām tā ir, nolūkojis mazu groziņu, pie kūku vitrīnas dodas lielākais “Kursas Laika” saldumu eksperts fotogrāfs Dainis. Pēc smaida, kas rotā viņa seju pēc īsās procedūras, ir skaidrs, kāpēc viņš it kā nejauši vedināja kolēģus beķerejas virzienā.
Kategorijas
- Citas ziņas
- Tirgus
- Atbildam lasītājiem
- Laža
- 8778
- Afiša
- Koncerti
- Sports
- Teātris
- Muzejos
- Izstādes
- Citi pasākumi
- Kino
- Balles
- Laikraksta arhīvs
- Video
- Foto
- Reklāmraksti
- Ekonomika
- Veselība
- Lietotāju raksti
- Kriminālziņas
- Kultūra
- Dzeja
- Konkursi
- Dzīvespriekam
- Sports
- Futbols
- Basketbols
- Handbols
- Autosports
- Motosports
- Volejbols
- Vieglatlētika
- Citi sporta veidi
- Florbols
- Hokejs
- Ziemas sporta veidi
- Soču Olimpiskās spēles
- Liepājas amatieru futbola čempionāts
- Lejaskurzemes novadu futbola čempionāts
- Pasaules ziņas
- Vietējās ziņas
- Liepājā
- Latvijas ziņas
- Dienvidkurzemes novadā
- Izglītība
- Sporta sērija "Izrāviens"
- Piedalies konkursā!
- Saeimas vēlēšanas
- Viena diena uzņēmumā
- Izklaide
- Projektu raksti
- Saimnieko gudri
- Atpazīsim melus!
- Kultūras saknes
- Rūpēsimies par vidi
- Mediju kritika
- Eiropā
- Starp divām reformām