Rekurzeme.lv ARHĪVS

FOTO: Maizes diena Rucavā

ReKurZeme, portāls

2012. gada 18. oktobris 09:46

515
FOTO: Maizes diena Rucavā

Svētdien, 14. oktobrī, krietns pulks Rucavas sievu pabija "Lipšu" mājās, kur cēla augšā visas ar maizes cepšanu saistītas gudrības.

Pats galvenais uzdevums – tikt pie pašceptas maizes, sākot ar maizes mīcīšanu un beidzot ar maizes izvilkšanu no krāsns. Savā pieredzē dalījās maizes cepējas Olga Dūrēja un Sandra Aigare, savukārt krāsns sagatavošana maizes cepšanai – Arnolda "stiprā puse". Gaisotne visas dienas laikā bija ārkārtīgi rosīga, radoša, sievas darīja darbu pēc darba, lai pagatavotu visu, kas bija iecerēts.

Tas gan netraucēja sprēgāt un dziesmas padziedāt. Kamēr cepās maize, tikām Rasma ar Daci vārīja maišīmzupa (te gan katrai radās savs bērnībā redzētais variants, bet katlā tapa vien jauns - kopīgais), sagatavota cepšanai saldā plada un plada ar speķi, lielā pīle ar iemīcītiem speķa gabaliņiem, mazās pīles vai kukulīši ar speķa šķēli. Dunikas Aija atcerējās vecmammas recepti un mēģināja pēc tās samīcīt pīrāgu ar speķa šķēlēm, kurām virsū kāposti un mīklas vāks. Tapiņa Inga kopā ar Rasmu gatavoja bērnībā ēsto kārums – spiras ar pipariņiem un saberztām piparmētrām. Vēl tika apceptas pastāvējušas rupjmaizes šķēles, ko ēst ar sviestu un ķiploku grauzdiņi pēc Olgas receptes. Lai arī visas daudzreiz bijām ēdušas rupjmaizes kārtojumu, nu visas uz vietas varēja pārliecināties, cik vienkārši tāds kārums gatavojams – tika rīvēta un sviestā apgrauzdēta rupjmaize, kults putukrējums un kārtu kārtām salikts ar dzērveņu biezeni.

Sievas arī no mājām bija līdzi paņēmušas gan pašu ceptu maizi (Rasma, Dace, Olga, Sandra), gan pašu sietu sieru (Aija, Rasma), gan aizdarus, pagatavotus no zaļumiem un kūpināta laša gabaliņiem (Vija, Māra), gan dažādus salātus un ābolu zapti, ko ēst pie maizes. Kad sievas bija sakarsušas, varēja nobaudīt Sandras maizes kvasu. Viss tika safotografēts, pierakstīts un nobaudīts, lai krātos viela Rucavas sievu gudrības grāmatai. Tomēr vislielākais gandarījums bija, kad jau visai ātri no krāsns nāca laukā visi sagatavotie kārumi, bet pašās beigās – kūpoši, smaržīgie pašu ceptie maizes kukulīši! Bija vērts dienu aizvadīt, lai to visu pieredzētu un piedzīvotu!

Sandra Aigare