Rekurzeme.lv ARHĪVS

FOTO: Atzīmē Grobiņas novada dienu

ReKurZeme, portāls

2012. gada 13. oktobris 16:17

1822
FOTO: Atzīmē Grobiņas novada dienu

Grobiņas novada dienas atzīmēšana pirmo reizi notika pērnajā rudenī, kad Grobiņas, Gaviezes, Grobiņas pagasta, Medzes un Bārtas ļaudis pulcējās Bārtā, bet šogad, sestdien, 13. oktobrī, novadniekus uzņēma Gaviezes ļaudis.

"Ideja par novadu dienām nāk no Bārtas kultūras nama vadītājas Guntas Klievēnas," pastāsta Grobiņas novada kultūras nodaļas vadītāja Ginta Kampare. Kopā sanākšana ir galvenā šīs dienas nozīme. Tāpat vietējiem ražotājiem tiek dota iespēja piedāvāt savu produkciju, pašdarbniekiem parādīt, ko māk, un pārējiem palielīties ar savu izaudzēto. "Katrs pagasts kaut ko pagatavo, parāda un sanāk kopā pirms ziemas, kad visi nolien savās sētās," stāsta G. Kampare.

Diena Gaviezē iesākās ar svinīgu Grobiņas novada jaunā karoga pacelšanu. Tas izveidots, lai pilnveidotu novada vizuālo tēlu, atklāj domes pārstāvis Valērijs Liepa. To veidojot pārdomāts krāsu salikums. Karoga sudrabaini pelēkā pamatkrāsa vēsturiski simbolizē saticību, labestību un savdabīgu "spožumu". Karogā iekļautā baltā krāsa latviešu dzīvesziņā un simbolu sistēmā nozīmē cēlumu – sarkanās devīze ir nekad neapstāties. Un kā izsenis Tāses, Ālandes, Vārtājas un Bārtas upēm plūstot cauri pagastiem simboliski saved kopā pagastus vienā novadā. No centra uz karoga masta pusi novirzīts novada ģerbonis, kas apstiprināts Valsts Heraldikas komisijā.
 
"Ir tik jauki, ka visam novadam ir iespēja vienu reizi gadā sanākt kopā, paskatīties vienam uz otru," stāsta dubeņniece Valija Arāja. Viņa neiztrūkstoši uz svētkiem līdzi paņēmusi savu vērpjamo ratiņu un šogad vērpj suņa vilnu. Smejoties viņa teic, ka labs meistars protot savērpt arī cūkas spalvu. Dubeņnieki šogad Novadu dienā lielījās ar brangu izaudzēto dārzeņu klāstu. "Kas nebija slinks, šogad varēja labu ražu izaudzēt," teic Danute. Dubeņnieki ilgi sanākšanai gatavojušies – domājuši ko rādīt, kā to darīt. Danute atzīst, ka šāda diena ir vajadzīga, lai visi varētu satikties.

Lai sasildītu rudens dzestrumā nosalušos pasākuma apmeklētājus, dubeņnieki piedāvāja nobaudīt siltu zupu,. Vēl varēja baudīt kāpostus ar desiņām, gavieznieki cepa vafeles un vārīja putru, medzinieki eļļā cepa ābolu šķēlītes mīklā, bet ar siltu tēju visus cienāja Grobiņas kultūras centra "Robežnieki" vadītāja Elga Jonase. Viņa arī pastāsta, ka šogad var piedalīties pat ābolu sulas spiešanā pēc senām metodēm. "Mums katram ir kaut kas interesants, ko parādīt un šī ir tā iespēja to darīt," viņa papildina.

Plašāk lasiet pirmdienas, 15. oktobra, "Kursas Laiks" numurā.