Rekurzeme.lv ARHĪVS

Kad saimnieko modernais spināts

VENDIJA PIKŠE

2015. gada 11. maijs 07:00

426
Kad saimnieko modernais spināts

Sākoties pavasarim, Liepājas Latviešu biedrības nams sadarbībā ar veselīga dzīvesveida piekritējiem turpina pagājušajā gadā iesākto tradīciju rīkot dažādas ēdienu balles Liepājas Kungu ielas kvartālā. Tā kā daudzās saimniecībās sāk parādīties pirmās redīsu, salātu un zaļumu ražas, šīs balles tēma bija veltīta zaļajiem draugiem – spinātiem.

Mudina eksperimentēt
Jau par tradīciju kļuvušajam pasākumam ir vairākas daļas – bērnu aktivitātes, īpašās ēdienu meistarklases, lauku labumu tirdziņš un ēdiena gatavošana uz dzīvās uguns. Šoreiz konceptveikals “Like”, kas saviem klientiem piedāvā dažādus smūtijus un kokteiļus, aicināja piedalīties spinātu kokteiļu pagatavošanā. Meistare Agate Kleina iedrošināja: “Nav obligāti jāturas pie vienas receptes. Vajag eksperimentēt un meklēt to, kas garšo pašam.” Klātesošajiem tika piedāvāta iespēja nobaudīt spinātus dažādās kombinācijās: gan ar ananasiem, gan zemenēm un pat ar auzu pārslām.
“Interese cilvēkiem ir. Tie, kas pievērsušies veselīgai dzīvei, dzer šādus kokteiļus cauru gadu, citi – tikai siltā laikā. Var taisīt dažādus, piemēram, šādus zaļos kokteiļus ar spinātiem vai arī tikai ar ogām un augļiem,” stāsta A. Kleina. Sanākušie tirgotāji apmeklētājiem piedāvāja dažādus gardumus. Bija gan maizītes, gan kūciņas, gan tādas interesantas lietas kā smiltsērkšķu sula un Liepājā gatavoti olu makaroni. Protams, bija iespēja iegādāties arī spinātus, kurus šoreiz audzējuši Vērgalē un pircējiem piedāvāja divi pārdevēji – Iveta Poriņa un viņas draugs Vlatko.

Gūst iedvesmu veidot savu
Novērojot apmeklētāju aktivitāti, “Kursas Laiks” pamanīja, ka daudzi pēc spinātu kokteiļa nogaršošanas devās pie pārdevējiem iegādāties sastāvdaļas. Tā darīja arī Ilma Neimane no Liepājas. Viņa atzina, ka jau kādu laiku izmanto zaļo kokteiļu iespējas. “Gribēju jaunu pieredzi iegūt. Vairāk gan pati esmu taisījusi kokteiļus ar rukolu, seleriju un citām sastāvdaļām. Šodien pēc spinātu kokteiļa nogaršošanas nopirku spinātus un mājās izmēģināšu savu versiju,” atklāj I. Neimane.
Liepājas Latviešu biedrības nama vadītāja Vita Hartmane izstāsta, kā Liepājā radās tradīcija veidot ēdienu balles: “Viss sākās ar to, ka gribējām pilsētā iedzīvināt tādu pagalmu, kurā tiek gatavots ēdiens uz dzīvās uguns. Ilgi meklējām saimnieci, kas prot gatavot uz uguns, un atradām Sanitu Kalitu. Radās doma, ka katru reizi varētu gatavot dažādus ēdienus, kas bijuši iemīļoti seno latviešu virtuvēs, piemēram, cept zivis, vārīt zupas.” Tomēr kāpēc šogad sezona atklāta ar ne tik tradicionālo spinātu? “Šobrīd modē ir zaļais dzīvesveids, kokteiļi un spināti. Sapratām, ka jāstāsta liepājniekiem par jauno laiku varoni – spinātu. Baidījāmies vārīt spinātu zupu, jo tā ir ļoti līdzīga skābeņu zupai, tāpēc labāk izvēlējāmies skābeņu zupu un, ja ar vienu lielo katlu nepietiks, tad vārīsim vēl vienu,” smejoties piedraud V. Hartmane.